Vinterdäck - 10 saker att tänka på. Vinterdäck till Audi, SEAT, SKODA eller Volkswagen på Toveks Bil.

Vinterdäck – 10 saker att tänka på

Vinterdäck – 10 saker att tänka på:

Millimetrarna som kortar bromssträckan med uppemot  50-100%. Du borde ha ett mönsterdjup på minst 5 mm på vinterdäck. Redan där är bromssträckan på blöt asfalt uppemot 10 meter längre än när däcken var nya. Kör du ända ner till minsta lagliga djup (3 mm) ökar bromssträckan med omkring 20 meter. Är det dags att byta? Vi är experter på däck för Volkswagen, Audi, SEAT & Skoda och hjälper dig att ta fram nya vinterdäck till din bil.

Här har vi samlat ihop några saker som kan vara bra att känna till kring däck.

Från och med 1 december till 15 april är det lag att använda vinterdäck. Men tänk på att snön kan komma tidigare och att det redan från 1 oktober är tillåtet att köra på vinterdäck om det är eller ska bli vinterväglag.., så se till att byta till till vinterdäcken i tid.

Hur tidigt kan du då byta? Både friktionsdäck och dubbade däck mår bra av att köras in några mil på barmark efter sommarhalvårets lagring så vänta inte för länge med att skifta däck.

Däcket slits olika beroende på körstil och hastighet. Tänk på att kolla däckets mönsterdjup innan du byter. Enligt svensk lag ska ett vinterdäck minst ha 3 mm mönsterdjup.

Vi rekommenderar dock att du börjar fundera på att byta däck redan när mönsterdjupet kommer nedåt 4,5-5 mm för att behålla bromsförmågan och vägegenskaperna.

Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år. Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Alla däck på bilen ska vara av samma typ, du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt. Du bör ha samma fabrikat på alla däck. För bilar med fyrhjulsdrift: Om skillnaden mellan däckens mönsterdjup är för stor, snurrar hjulen olika fort. Det kan leda till hög bränsleförbrukning och kostsamt slitage på drivlinan. Ta kontakt med oss så får du hjälp att välja rätt däckdimension för din bil.

När din nya bil lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar fler mil och ger bättre bränsleekonomi. Dessutom beter sig bilen som den ska i ett skarpt läge. Så välj ett välkänt premiumdäck för din och dina medtrafikanters skull.

Vi hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. Vi kan också hjälpa dig med ett bromstest. Passa på att få fler saker gjorda när du ändå är inne, till exempel service eller reparation. Prata med din servicerådgivare när du bokar.

Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Be gärna din verkstad om hjälp. Kontrollera även lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaperna, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om lufttryck för just din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.

Dubbfria vinterdäck är inte olagliga att använda på sommaren men de kan ge instabila vägegenskaper, slits betydligt snabbare än sommardäck och har framför allt dåliga egenskaper på blöt asfalt. Nordiska friktionsdäck kan på blöt asfalt ge en 50 procent längre bromssträcka jämfört med bra sommardäck.

Lagra däcken rätt så räcker de längre. Däck är känsliga för värme och solljus, därför är det mörkt, torrt och svalt som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående.

Vi erbjuder däckhotell, ett extra smidigt sätt att lagra sommardäck och vinterdäck under säsongen som de inte används. Du slipper ödsla förrådsutrymme för däcken, du vet att de blir lagrade på rätt sätt, och du får dem smidigt och korrekt monterade när det är dags för skifte.

Läs mer om förvaring på våra däckhotell.