Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil

Tjänstebil Toveks Bil

Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil

Välkommen till Toveks Bil, din partner för tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar. Oavsett om du söker en tjänstebil för din verksamhet, en förmånsbil för privat bruk eller en personalbil för dina anställda, har vi ett brett urval av bilar och finansieringslösningar. Våra experter hjälper dig att hitta rätt tjänstebil, förmånsbil eller personalbil utifrån dina behov och budget.

Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil - vad är skillnaden?

Många undrar vad skillnaden är mellan en tjänstebil, förmånsbil och personalbil. En tjänstebil ägs och betalas av företaget och får endast användas av personalen när man är i tjänst. En förmånsbil däremot är en bil som företaget erbjuder för både arbets- och privat bruk och som beskattas som en förmån. En personalbil är ofta en förmån för anställda, där företaget erbjuder förmånliga leasingvillkor för privat användning. Hos Toveks Bil hjälper vi dig reda ut skillnaderna och hitta rätt lösning, oavsett om det är en tjänstebil, förmånsbil eller personalbil du söker.

Tjänstebil - får endast användas i tjänsten

En tjänstebil ägs och betalas av företaget där man är anställd och får i huvudsak bara användas i tjänsten. Som anställd innebär detta att du inte behöver betala något förmånsvärde för bilen, men den ska användas enbart för arbetsrelaterade ändamål. När arbetsdagen är slut ska bilen parkeras på företaget. Tjänstebilen får dock användas privat i “ringa omfattning,” vilket innebär högst 10 privata körtillfällen per år, med en sammanlagd körsträcka på maximalt 100 mil.

Att välja rätt tjänstebil är viktigt för att både uppfylla företagets behov och medarbetarens önskemål. Hos Toveks Bil erbjuder vi tjänstebilar från flera ledande märken och hjälper dig med finansiering, serviceavtal och försäkringar. Våra tjänstebilar är optimerade för att möta alla behov och är tillgängliga i olika storlekar och prisklasser.

Tjänstebil kostnad

Kostnaden för en tjänstebil varierar beroende på bilmärke, modell och finansieringslösning. Hos Toveks Bil kan vi skräddarsy ett upplägg för att hålla kostnaden för tjänstebilen på en nivå som passar ditt företag. Vi hjälper dig räkna ut kostnaden för en tjänstebil och tar hänsyn till faktorer som leasingavtal, drivmedelsförbrukning och skatteförmåner.

Förmånsbil - får användas både i tjänsten och privat

En förmånsbil är en uppskattad förmån för anställda, och på Toveks Bil kan vi hjälpa till att välja rätt bil för just dig och ditt företag. Våra förmånsbilar kommer med flexibla lösningar för finansiering och serviceavtal, vilket gör det enkelt att ha en bil både för arbete och privat bruk. Vi erbjuder ett brett sortiment av förmånsbilar och rådgivning kring vilket val som är mest fördelaktigt.

Förmånsbil kostnad

Kostnaden för en förmånsbil beror på faktorer som bilens värde, skattesatser och företagets finansieringsavtal. Vi på Toveks Bil hjälper dig att räkna ut förmånsvärdet på er bil. Vi går även igenom alla möjliga scenarier och erbjuder råd för att optimera kostnaden för förmånsbilen.

För dig som förare innebär förmånsbilen att du betalar inkomstskatt på ett så kallat förmånsvärde. Detta värde beskattas enligt en schablon där bland annat vad bilen kostade som ny, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön vid beräkning av din skatt.

Personalbil - det kostnadsneutrala alternativet för företaget

En personalbil är en annan typ av tjänstebil där medarbetaren får tillgång till bilen mot en fast kostnad, ofta genom ett bruttolöneavdrag. Personalbilar är ett populärt alternativ för företag som vill erbjuda sina anställda ett enkelt sätt att ha en bil till både jobb och fritid. Hos Toveks Bil kan vi hjälpa dig med val av personalbil och avtal som passar både arbetsgivare och anställd.

Personalbil kostnad

Kostnaden för en personalbil påverkas av faktorer som löneavdrag, finansieringsmodell och underhåll. På Toveks Bil erbjuder vi transparenta lösningar för att beräkna kostnaden för personalbilar och skräddarsyr avtalen för att passa både företagets och medarbetarens budget. Vi hjälper er att hitta en kostnadseffektiv lösning för personalbilar som också är fördelaktig för den anställde.

Välkommen att kontakta oss på Toveks Bil!

Vi hjälper dig med er bilpolicy, rådgivning och ramavtal så tveka inte på att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från er!

Dubbdäck eller friktionsdäck

Startsida Uddevalla

Dubbdäck eller friktionsdäck

Att välja rätt vinterdäck är avgörande för säkerheten på vintervägar. Hos Toveks Bil hjälper vi dig att hitta det bästa valet för din bil och dina körförhållanden, oavsett om du föredrar dubbdäck eller friktionsdäck. Här går vi igenom skillnaderna mellan dessa två däcktyper, deras fördelar och när du bör byta till vinterdäck.

Vad är dubbdäck?

Dubbdäck är däck som är utrustade med små metalldubbar för att ge extra grepp på isiga och hårt packade snövägar. De är särskilt effektiva vid låga temperaturer och på underlag där friktionen är låg.

Fördelar med dubbdäck

  • Överlägset grepp på is: Dubbdäcken ger bättre grepp på isiga vägar tack vare dubbarna som biter fast i underlaget.
  • Säkrare i extrema vinterförhållanden: För de som kör mycket på vägar som ofta är täckta av is och packad snö är dubbdäck det säkrare alternativet.
  • Längre bromssträcka utan dubbdäck: Vid isiga förhållanden kan bromssträckan bli betydligt längre med friktionsdäck jämfört med dubbdäck.

Nackdelar med dubbdäck

  • Högre bullernivå: Dubbdäck tenderar att vara bullrigare än friktionsdäck, särskilt på torr asfalt.
  • Påverkan på miljön: Dubbdäck kan slita på asfalten och därigenom bidra till att partiklar virvlas upp i luften, vilket kan påverka miljön negativt.

Vad är friktionsdäck?

Friktionsdäck, eller odubbade vinterdäck, är utformade för att ge bra grepp på snö och blöta vägar genom deras gummiblandning och mönster. De är populära bland bilförare som kör mest på saltade vägar eller i stadsmiljöer där is sällan är ett problem.

Fördelar med friktionsdäck

  • Mindre buller: Friktionsdäck är tystare än dubbdäck, vilket gör dem till ett bättre alternativ för stadskörning och körning på torr asfalt.
  • Miljövänligare alternativ: Eftersom friktionsdäck inte har några dubbar, sliter de mindre på vägarna och bidrar därmed till en bättre luftkvalitet.
  • Flexibelt användande: I vissa delar av Sverige där väderförhållandena varierar mycket kan friktionsdäck vara ett bra alternativ, eftersom de kan sitta kvar på bilen längre under året.

Nackdelar med friktionsdäck

  • Sämre grepp på isigt väglag: På isiga vägunderlag kan friktionsdäck ge längre bromssträcka jämfört med dubbdäck.
  • Kräver anpassad körstil: För att maximera säkerheten på friktionsdäck kan det krävas att man anpassar sin körstil och är extra försiktig i halka.
Pirelli Ice Zero 2 friktionsdäck

När ska vinterdäcken på?

Enligt svensk lag måste vinterdäck användas från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Det innebär att om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägarna, måste vinterdäck användas. Det är dock klokt att byta till vinterdäck i god tid innan första halkan slår till.

Lagkrav för dubbdäck och friktionsdäck

  • Dubbdäck: Får användas från 1 oktober till 15 april, men de kan sitta kvar längre om väderförhållandena kräver det.
  • Friktionsdäck: Får användas året runt, men bör undvikas under sommarmånaderna då de slits snabbare och ger sämre väggrepp vid höga temperaturer.

Ålder på däck

Däckens ålder är en viktig faktor för både säkerhet och prestanda. Även om däcken inte har slitits ner, kan gummiblandningen åldras och påverka greppet, särskilt i våta eller kalla förhållanden. Det rekommenderas att byta däck efter cirka 6-10 år, oavsett slitage, för att bibehålla en säker körning.

Hur ser man ålder på däck?

Åldern på ett däck kan enkelt kontrolleras genom att titta på däckets sidovägg. Där finns en kod som består av fyra siffror, så kallad DOT-kod. De två första siffrorna anger produktionsveckan och de två sista siffrorna anger produktionsåret. Till exempel betyder “0424” att däcket tillverkades vecka 4, år 2024.

Tips för däckbyte

Kontrollera mönsterdjupet: Se till att mönsterdjupet på dina vinterdäck är minst 3 mm för bästa grepp.

Säkerställ att ditt däck har alptoppssymbolen: Vinterdäck som kommit ut på markanden innan 1 juni 2019 och som saknar alptoppssymbolen får inte längre användas. Kontrollera att den finns på dina vinterdäck.

Förvara däcken rätt: Om du byter till vinterdäck själv, förvara dina sommardäck i ett svalt och mörkt utrymme för att förlänga deras livslängd.

Boka tid för däckbyte

På Toveks Bil byter vi däck på Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Cupra & Volkswagen Transportbilar. 

Drop-in hjulskifte

Är du i behov av nya vinterdäck?

Kontakta oss nedan så återkommer vi med en offert till dig inom kort!

Företagsleasing

Företagsleasing
Startsida Uddevalla
Företagsleasing

Företagsleasing

Vad är företagsleasing?

Företagsleasing innebär att ett företag leasar ett fordon från ett leasingföretag under en överenskommen period, vanligtvis mot en månadsavgift. Istället för att köpa fordonet kan företag använda sig av leasing för att få tillgång till nödvändiga resurser utan att binda upp kapital.

Varför välja företagsleasing?

Kapitalbesparing

Genom att leasa istället för att köpa frigörs kapital som kan användas för andra investeringar i verksamheten.

Minskad risk

Efter leasingperioden kan företaget välja att byta ut fordonet, vilket minskar risken för att sitta med föråldrad teknologi eller minskat restvärde.

Skattefördelar

Leasingavgifter kan ofta dras av som en löpande kostnad, vilket kan ge skattemässiga fördelar.

Lyftbar moms för företag​

När du företagsleaser genom oss på Toveks Bil är halva momsbeloppet ofta lyftbart.

Enkel budgetering

Med fasta månadsbetalningar blir det lättare att planera och budgetera företagets utgifter.

Vill du veta mer om företagsleasing?

Kontakta oss via formuläret nedan så hjälper vi dig!

Typer av företagsleasing

Olika typer av leasingavtal

Finansiell leasing

Finansiell leasing är en vanlig form av företagsleasing där företaget leasar fordonet under en längre period, ofta med möjlighet att köpa loss det till ett restvärde vid leasingperiodens slut. Denna typ av leasing liknar ett avbetalningsköp där leasingtagaren/företaget äger restvärde, det vill säga bilens andrahandsvärde.

Operationell leasing

Operationell leasing är ett kortare avtal där företaget leasar fordonet utan att ha för avsikt att köpa loss den. När leasingperioden är slut lämnas bilen tillbaka, och företaget kan då välja att uppgradera till nyare modeller eller avsluta avtalet. Denna typ av leasing är vanlig för företag som vill ha uppdaterade fordon i sin bilpark utan att behöva oroa sig för andrahandsvärdet.

Företagsleasing

Fördelar och nackdelar med företagsleasing

Fördelar

  • Flexibilitet: Företaget kan enkelt byta ut fordon efter leasingperioden, vilket möjliggör uppdatering till modernare lösningar.
  • Skalbarhet: Leasingavtal kan anpassas efter företagets förändrade behov, vilket gör det lättare att skala upp eller ner verksamheten.
  • Ingen stor engångsinvestering: Istället för att betala hela summan för ett fordon på en gång, betalar företaget en månatlig avgift.

Nackdelar

  • Ingen äganderätt: Företaget äger inte det leasade fordonet, vilket kan vara en nackdel om långsiktigt ägande är viktigt.
  • Kostnad över tid: Trots den initialt lägre kostnaden kan företagsleasing bli dyrare på lång sikt jämfört med direktköp.
  • Begränsningar i användning: Vissa leasingavtal kan innehålla restriktioner för hur och var fordonet får användas, vilket kan begränsa företaget.

Hur väljer man rätt företagsleasing?

Utvärdera företagets behov

Innan du väljer ett leasingavtal är det viktigt att noggrant utvärdera företagets behov. Ställ dig följande frågor:

  • Hur länge behöver vi fordonet?
  • Vill vi behålla fordonet efter leasingperioden?
  • Vad är vår budget för månadsbetalningar?

Vanliga frågor om företagsleasing

Vad händer vid avtalets slut?

När leasingperioden är slut har företaget vanligtvis tre alternativ: förlänga leasingavtalet, köpa loss fordonet till ett restvärde, eller lämna tillbaka den och avsluta avtalet (gäller endast vid operationell leasing).

Kan man avsluta ett leasingavtal i förtid?

Det beror på avtalet. Vissa leasingavtal tillåter förtida avslut, men det kan innebära extra kostnader. Det är viktigt att läsa avtalsvillkoren noggrant innan undertecknandet.

Hur påverkar företagsleasing företagets balansräkning?

Beroende på typ av leasing och fordonstyp kan fordonet bokföras som en tillgång eller som en löpande kostnad. Detta kan påverka företagets balansräkning och bör beaktas vid valet av leasingavtal.

Leasing minibuss

ID. Buzz 7-sitsig
Startsida Uddevalla

Leasing minibuss

Vad innebär leasing av minibuss?

Att leasa en minibuss är ett populärt alternativ för både privatpersoner och företag som behöver ett fordon utan att behöva köpa det direkt. Med leasing kan du använda en minibuss under en överenskommen period och betala en månadskostnad. Efter leasingperioden har du vanligtvis möjlighet att köpa ut minibussen, lämna tillbaka fordonet eller i vissa fall förlänga leasingen.

ID. Buzz 7-sitsig

Fördelar med att leasa en minibuss

Flexibilitet

 Du slipper tänka på långsiktigt ägande och kan byta ut minibussen efter några år vilket är en fördel ifall ditt behov skulle förändras.

Inkluderade tjänster

Många leasingavtal inkluderar försäkring, service och underhåll och kan anpassas efter behov.

Lägre initialkostnad

Istället för att betala hela bilens värde direkt eller en kontantinsats vid lån, betalar du en månadsavgift.

Lyftbar moms för företag​

När du företagsleaser en minibuss genom oss på Toveks Bil är halva momsbeloppet oftast lyftbart.

Enkel budgetering

Månadsbetalningarna gör det lättare att planera sin budget, särskilt för företag.

Kontakta oss nedan så berättar vi mer om våra erbjudanden och ser över vad som passar er bäst.

Hur fungerar leasing av minibuss?

Olika typer av leasingavtal

  • Finansiell leasing (endast för företag): Detta avtal liknar ett avbetalningsköp, där du efter leasingperioden kan välja att köpa minibussen till ett restvärde.
  • Operationell leasing (för privatpersoner och företag): Här lämnar du tillbaka minibussen när leasingavtalet är slut eller köper ut den till ett marknadsvärde. Eventuella övermil eller skador utanför normalt slitage kanmedföra extra kostnader. Finansbolaget äger restvärdet och du slipper oroa dig för bilens framtida andrahandsvärde.

Steg för att leasa en minibuss

Välj minibuss: Beroende på dina behov, välj en minibussmodell som passar dig bäst. Ta hjälp av våra kompetenta och kunniga säljare för att hitta den minibuss som passar dina ändamål bäst.

Teckna ett avtal: Efter att ha valt ett leasingavtal, underteckna och invänta leverans av minibussen.

Underhåll: Under leasingperioden ansvarar du för att minibussen underhålls enligt avtalet.

Återlämna eller köp ut bilen: När avtalet löper ut återlämnar du minibussen eller köper den till ett restvärde.

När är leasing av minibuss rätt val?

Företagets behov av minibuss

För företag som regelbundet behöver transportera medarbetare, utrustning eller kunder är leasing ett kostnadseffektivt alternativ. Du får tillgång till en ny eller nästan ny minibuss utan att binda kapital i ett fordonsköp.

Privatpersoners fördelar med leasing

För privatpersoner kan leasing vara attraktivt om du vill köra en nyare minibuss med modern teknik utan att behöva ta ett lån eller använda besparingar för att köpa en. Det ger också en viss trygghet då många leasingavtal inkluderar service och reparationer.

Vanliga frågor om leasing av minibuss

En typisk leasingperiod är 36 månader.

Inget på finansiell leasing, brukaren äger restvärdet och milen.

Avgift tillkommer på operationell leasing.

Ja, om den är på finansiell leasing då brukaren äger restvärdet. Det går att avbryta operationell leasing till en avbrottsavgift.

Köpa bil begagnad

Passat Alltrack
Startsida Uddevalla
Passat Alltrack

Köpa bil begagnad

Att köpa en bil är en stor investering och valet att köpa en ny eller begagnad bil kan vara svårt. Här är en guide som hjälper dig att förstå varför det kan vara fördelaktigt att köpa en begagnad bil och hur du kan gå tillväga för att göra ett riktigt bra köp.

Fem fördelar med att köpa begagnade bilar

1. Lägre pris

Begagnade bilar är generellt sett billigare än nya bilar. Detta innebär att du kan få mer bil för pengarna och eventuellt ha råd med en mer välutrustad modell än vad du skulle kunna vid köp av en ny bil.

2. Mindre värdeminskning

Med en begagnad bil har denna initiala värdeminskning redan skett, vilket innebär att bilen behåller sitt värde bättre över tid.

3. Stort urval

Marknaden för begagnade bilar erbjuder ett stort urval av modeller, märken och årsmodeller. Detta ökar chansen att du hittar en bil som passar dina behov och din budget.

4. Beprövad pålitlighet

Många begagnade bilar har dokumenterad servicehistorik som ger en inblick i bilens skick och tidigare underhåll. Detta kan vara en trygghet så att du som kund är medveten om att bilen har skötts väl.

5. Minskad miljöpåverkan

Att köpa en begagnad bil kan vara ett miljövänligare val, eftersom du bidrar till att minska efterfrågan på nya bilar och därmed sparar på resurser och energi som går åt till att producera dem.

Fördelaktiga finansieringsalternativ när du köper en begagnad bil hos Toveks Bil

Toveks Bil tillhandahåller flera finansieringsalternativ. Exempelvis kan du välja att privatleasa, ta ett billån eller göra en avbetalning beroende på vad som passar din ekonomi bäst.

Garanti vid köp av begagnad bil

Vi erbjuder dessutom garanti på våra begagnade bilar för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt (när du köper en begagnad bil från en annan privatperson förekommer oftast inga garantier).

Tips när du ska köpa en begagnad bil

Skoda Fabia

Utforska vårt breda sortiment

Börja med att bestämma vilka bilmodeller som intresserar dig, matchar dina personliga preferenser och budget. Vi har ett brett sortiment av begagnade bilar som passar alla typer av ändamål.

Volkswagen ID.5

Provkörning

När du har hittat den bil som passar dig rekommenderar vi att du provkör den för att känna på körkomfort, prestanda och bekräfta att utrustningen passar dina personliga preferenser.

Köpa lagerbil

Startsida Uddevalla
Lagerbilar

Köpa lagerbil

Att köpa en bil är en stor investering och valet mellan en ny eller begagnad bil kan ibland vara svårt. Här är en guide som hjälper dig att förstå varför det kan vara fördelaktigt att köpa en ny lagerbil och hur du kan gå tillväga för att göra ett riktigt bra köp.

Fyra fördelar med att köpa lagerbil

1. Nybilsgaranti, serviceavtal och vagnskadegaranti

  • Nybilsgaranti – Nya bilar kommer med en nybilsgaranti som täcker eventuella fel redan vid leverans eller som uppstår under garantitiden. Detta ger en trygghet som kan minska oförutsedda utgifter.

  • Serviceavtal – Vi som återförsäljare erbjuder förmånliga serviceavtal när du köper en ny bil, vilket betyder att du betalar en låg fast månadsavgift som inkluderar din service. Dessutom uppdateras alltid bilen med den senaste programvaran och servas med originaldelar.

  • Vagnskadegaranti – När du köper en ny bil ingår vagnskadegaranti, vanligtvis i tre år, vilket betyder att du endast behöver en halvförsäkring för ett omfattande skydd. En vagnskadegarant i kombination med halvförsäkring ger samma skydd som en helförsäkring. 
Volkswagen vagnskadegaranti
Smart design och teknik

2. Senaste tekniken

  • Uppdaterade säkerhetsfunktioner – Nyare bilar är utrustade med den senaste säkerhetstekniken, som avancerade förarassistanssystem (ADAS), adaptiv farthållare, automatisk nödbromsning och mycket mer. Observera att vissa funktioner kan vara tillval.

  • Moderna infotainmentsystem – Med nyare modeller får du ofta tillgång till de senaste infotainmentsystemen, med funktioner som trådlös Apple CarPlay, Android Auto, och inbyggda navigationssystem.

3. Bättre bränsleeffektivitet och lägre utsläpp

  • Miljövänligare motorer – Nya bilar är designade med modern teknik som gör dem mer bränsleeffektiva och miljövänliga. Detta kan innebära lägre drivmedelskostnader och mindre koldioxidutsläpp.

  • El- och Hybridalternativ – Om du är intresserad av att minska ditt koldioxidavtryck, finns det många nya el- och hybridmodeller att välja mellan.

4. Inga tidigare problem

  • Med en ny bil kan du känna dig trygg i att den är fri från tidigare slitage och historik. Som första ägare har du full kontroll på bilens skick från start, och om några dolda problem skulle uppstå täcks de i de allra flesta fall av garantin, vilket ger en extra trygghet.

Tips när du ska köpa ny lagerbil

Utforska vårt stora sortiment av lagerbilar

Utforska olika modeller hos oss på Toveks Bil och få hjälp att hitta den bil som passar dina ändamål. 

Provkörning

När du har hittat den bil som passar dig rekommenderar vi att du provkör den för att känna på körkomfort, prestanda och bekräfta att utrustningen passar dina personliga preferenser.

Fördelaktig finansiering när du köper lagerbil hos Toveks Bil

När vi hittat den bil som passar dig kan vi tillsammans se över finansieringen av bilen då vi på Toveks Bil erbjuder fördelaktiga finansieringsalternativ för lagerbilar, såsom privatleasing, billån och företagsleasing.

Intresserad av att köpa en lagerbil?