I.D. VIZZION

I.D. VIZZION

I.D. VIZZION – Fjärde medlemmen i Volkswagens elbilsfamilj.

Volkswagens största satsning någonsin på nya och innovativa modeller går nu över i nästa fas. Efter att ha presenterat de första helt eldrivna modellerna i den nya I.D.-familjen, visar Volkswagen för första gången nu upp en självkörande bil, I.D. VIZZION, som koncept på Genève-salongen.

  • I.D. VIZZION: morgondagens bil – självkörande och eldriven
  • I.D. VIZZION: innovativ teknik gör den både ren, säker och smidig
  • I.D. VIZZION: futuristisk interiör med ultramodernt reglagekoncept
  • I.D. VIZZION: fyrhjulsdriven och en räckvidd på upp till 665 km
  • I.D.-familjens potential: från elbil i Golf-klassen till helt självkörande sedan i premiumklassen
    Volkswagens stora elbilsoffensiv: 20 helt nya elbilar före år 2025

I.D. VIZZION är ett konkret uttryck för Volkswagens inriktning när det gäller morgondagens bilar och fria rörlighet. Eldriften gör bilen ren i trafiken och den autonoma körningen svarar för hög säkerhet och bekvämlighet för alla i bilen.

Dessutom visar denna innovativa konceptbil, som Volkswagen ställer ut på 2018 års upplaga av den internationella bilsalongen i Genève (6-18 mars), att framtidens bil har en lika elegant som emotionell design. Kupén i I.D. VIZZION bjuder på en helt ny upplevelse och körkänsla – här saknas både ratt och synliga reglage.

Målsättningen är att med innovativ teknik göra bilarna renare, säkrare, bekvämare och smidigare att färdas med. Med dessa nya egenskaper kommer bilen att på ett värdefullt sätt kunna spela en ännu viktigare roll för morgondagens fria rörlighet. Dessutom kommer denna bil att kunna användas av kundgrupper som i dag inte har möjlighet att köra bil, till exempel på grund av åldersskäl.

Den nya konceptbilen I.D. VIZZION är den fjärde familjemedlemmen i Volkswagens I.D.-serie. Med sin innovativa teknik, helautomatiska körning och eleganta design, avspeglar denna premiumsedan den väg Volkswagen stakat ut för sina kommande elbilsmodeller, både när det gäller teknik och design.

I kupén på I.D. VIZZION har konstruktörerna systematiskt utnyttjat de möjligheter som en självkörande bil ställer till förfogande. Den ”digitala chauffören”, med sina många assistanssystem, sköter körningen – här hittar vi som sagt varken ratt eller några reglage. ”Föraren” och passagerarna kan tack vare detta njuta av säkerhet och komfort på en helt ny nivå – och på ett helt nytt sätt.

Konceptbilen kör och navigerar sig fram helt själv vilket gör att alla i bilen kan spendera restiden precis som de själva vill. En virtuell ”värd” ombord (som passagerarna kommunicerar med via röst- och geststyrning) vet precis hur var och en vill ha det i bilen och ser till så att alla får sina individuella önskemål uppfyllda.

I.D. VIZZION mäter 5,11 m på längden och har en systemeffekt på 302 hk (225 kW). Topphastigheten ligger på 180 km/h. Litiumjonbatterierna har en kapacitet på 111 kWh, vilket med bromsenergiåtervinningen inräknad ger en räckvidd på upp till 665 km. Intelligent motorstyrning ser till att de båda elmotorerna kan samarbeta optimalt och ge drivning på alla fyra hjulen.

I.D. VIZZION är ett konkret exempel på den stora potential som Volkswagens elbilsplattform resulterar i. Det är denna som utgör själva den teknologiska ryggraden i Volkswagens kommande elbilsmodeller och gör att de kan erbjuda lång räckvidd, maximalt utnyttjande av utrymmet och minimalt låga kostnader.

Med sin expansiva plan kommer Volkswagen att lansera fler än 20 elbilsmodeller fram till 2025. Det hela inleds 2020 då I.D. kommer att marknadslanseras som en elbil i kompaktklassen. Sedan följer en ny eldriven SUV – I.D. CROZZ – och inte långt därefter rullar den rymliga familjebussen I.D. BUZZut från fabriken.