Elbil och laddhybrid

Elbil & hybrid

Elbil, laddhybrid eller mildhybrid.

Dags att köpa din första elbil eller laddhybrid? Vad kul, hoppas du är lika ”laddad” som vi på Toveks Bil är över att ställa om till en mer hållbar och miljövänligare värld. Vi vet att det finns en del frågor kring dessa typer av bilar och att svaren kan skilja sig beroende på märke och modell. Därför har vi sammanställt den mest grundläggande och viktigaste informationen för att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja rätt bil!

laddlucka elbil

Elbil

En elbil drivs enbart av el och har noll koldioxidutsläpp. Bilen laddas via ett ladduttag samt under körning genom bromskraftsåtervinning. Ett bra val för dig som vill köra klimatsmart eller har möjlighet att ladda hemma. Räckvidden ligger mellan 25-55 mil beroende på batterikapacitet.

Laddhybrid

Laddhybriden även kallad plug-in-hybrid (PHEV) har både en förbränningsmotor och en elmotor. De har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet och vid inbromsningar/regenerering. När batteriet är urladdat tar förbränningsmotorn över helt. Räckvidden på ren el ligger mellan 4-6 mil.

Mildhybrid

Till skillnad från en laddhybrid har en mildhybrid inget ladduttag utan regenererar energi från när bilen körs, exempelvis vid inbromsningar. Tekniken hjälper till att minska bilens utsläpp på ett effektivt sätt genom att stänga av motorn när den inte behövs exempelvis vid inbromsningar eller vid frirullning.

Bonus till bilar med låga utsläpp & ladda-hemma-stöd

När du köper en klimatbonusbil har du möjlighet att få bonus från Transportstyrelsen. Klimatbonusbilar är bilar som släpper ut högst 70 g/km koldioxid eller kan drivas med annat gasbränsle än gasol, till exempel vätglas, metangas eller gengas. För rena elbilar och vätgasbilar med nollutsläpp är den högsta möjliga bonusen 60.000 kr. Bonusen minskar sedan med 833 kr för varje gram koldioxid som klimatbonusbilen släpper ut enligt vägtrafikregistret.

Läs mer & beräkna bonus här!

Ladda-hemma-stödet trädde i kraft 1 februari 2018 och innebär ett bidrag som ersätter 50%, maximalt 10 000 kr per fastighet för kostnad av laddbox samt montering och installation. Syftet med stödet är att bidra till att fler ställer om till ett mer hållbart alternativ. Ansökan om bidraget gör du på naturvårdsverkets hemsida.

Här kan du läsa mer och ansöka om stödet!

Var kan jag ladda?

Elbilar är och kommer bli en allt större del av vår vardag i takt med utvecklingen och vår strävan efter en mer miljövänlig och hållbar värld. Gamla vanor ersätts av nya och med fler utökade laddningsmöjligheter kan du ladda bilen bland annat när du sover, jobbar, shoppar eller varför inte när du tränar? Med en mängd olika valmöjligheter blir ägandet av en elbil enkelt, precis som det ska vara!

 • Ladda från laddbox
  Om du har tillgång till garage eller carport så är den smartaste lösningen att installera en laddbox. Med en laddbox får du en snabbare laddning än i vanligt vägguttag. Elen tas från hemmets elsystem, och faktureras som vanligt genom din elleverantör.
 • Ladda från vanligt vägguttag 230 V
  Att ladda bilen hemma är inte särskilt svårt, du behöver bara koppla in laddningskabeln i ett uttag och sedan låsa bilen så startar laddningen.
  Vi rekommenderar dock laddning via laddbox eftersom att ett vägguttag inte är anpassat för så hög effekt under en längre tid.
 • Snabbladdning
  Antalet laddstationer där man erbjuder så kallad ”snabbladdning” blir allt fler. Detta är den snabbaste typen av laddning för din bil och finns tillgänglig på framförallt publika laddstationer runt om i landet, exempelvis vid rastplatser och gallerior. Längre ner på sidan kan du läsa om vilken typ av laddning din bil kan använda.

Hitta närmsta laddstation här!

Laddningsguide

Det finns flera standarder av ladduttag som är framtagna för elbilar där olika bilmodeller kan ha olika typer av uttag. Det är därför bra om du som bilägare vet vilket uttag din bil är utrustad med för att på så sätt enkelt kunna hitta laddstationer i din närhet som erbjuder den typ av laddning din bil kan använda.
Inom EU har man beslutat att Typ 2 kontakten ska gälla som standard för normalladdning och CCS-kontakten som standard för snabbladdning.

Bilden nedanför visar hur uttagen i bilarna ser ut för de angivna kontakterna.

Typ 2 (EU standard för normalladdning)
Detta är den vanligaste kontakten vi har i Sverige och klarar av laddning via enfas och trefas. Vid hemladdning har man kapacitet att ladda 22 kW medans på publika laddstolpar kan man ladda med hastigheter upp till 42 kW.

Ladduttag snabbladdning CCS

CCS – Combined Charging System (EU standard för snabbladdning)
Denna kontakten är en utvecklad version av Typ 2 kontakten som är speciellt framtagen för snabbladdning och kan ladda med hjälp av både likström(DC) och växelström(AC). Med CSS laddar du med en hastighet upp till 170 kW beroende på tillgänglig kapacitet samt vad bilen klarar.
Är din bil utrustad med ett CCS uttag så kan du även ladda bilen i normal hastighet med hjälp av en Typ 2 kontakt genom samma uttag.

Våra laddhybrider

Audi A6 laddhybrid

Audi A6 TFSI e

Räckvidd på el: 50 km
Frånpris: 666.000 kr

A7 laddhybrid

Audi A7 Sportback TFSI e

Räckvidd på el: 46 km
Frånpris: 765.000 kr

Audi Q5 laddhybrid

Audi Q5 TFSI e

Räckvidd på el: 40 km
Frånpris: 580.700 kr

Audi Q7 laddhybrid

Audi Q7 TFSI e

Räckvidd på el: 43 km
Frånpris: 788.200 kr

Kampanj Volkswagen Golf GTE

Volkswagen Golf GTE

Räckvidd på el: 45 km
Frånpris: 359.900 kr

Volkswagen Passat GTE

Räckvidd på el: 55 km
Frånpris: 469.900 kr

Superb iV laddhybrid

ŠKODA Superb Combi iV

Räckvidd på el: 55 km
Frånpris: 455.500 kr

Våra elbilar

Nya Volkswagen e-up privatleasing

Volkswagen e-up!

Räckvidd på el: 260 km
Frånpris: 273.600 kr

Privatleasa Volkswagen e-golf

Volkswagen e-Golf

Räckvidd på el: 233 km
Frånpris: 387.900 kr

ID.3

Volkswagen ID.3

Räckvidd på el: Upp till 500 km
Mer information här! 

NYA CITIGOe iV

ŠKODA Citigoe iV

Räckvidd på el: 265 km
Frånpris: 268.400 kr

Skodas nya elsuv

ŠKODA ENYAQ

Räckvidd på el: 500 km
Går att förboka här! 

Förhandsvisning Audi E-tron i Borås

Audi e-tron

Räckvidd på el: 411 km
Frånpris: 799.900 kr

Audi e-tron Sportback

Audi e-tron Sportback

Räckvidd på el: 446 km
Frånpris: 827.000 kr

SEAT Mii elbil

SEAT Mii

Räckvidd på el: 260 km
Frånpris: 264.900 kr