Elbil, laddhybrid eller mildhybrid.
Dags att köpa din första elbil eller laddhybrid? Vad kul, hoppas du är lika ”laddad” som vi på Toveks Bil är över att ställa om till en mer hållbar och miljövänligare värld. Vi vet att det finns en del frågor kring dessa typer av bilar och att svaren kan skilja sig beroende på märke och modell. Därför har vi sammanställt den mest grundläggande och viktigaste informationen för att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja rätt bil!
Elbil
En elbil drivs enbart av el och har noll koldioxidutsläpp. Bilen laddas via ett ladduttag samt under körning genom bromskraftsåtervinning. Ett bra val för dig som vill köra klimatsmart eller har möjlighet att ladda hemma. Räckvidden ligger mellan 25-55 mil beroende på batterikapacitet.
Laddhybrid
Laddhybriden även kallad plug-in-hybrid (PHEV) har både en förbränningsmotor och en elmotor. De har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet och vid inbromsningar/regenerering. När batteriet är urladdat tar förbränningsmotorn över helt. Räckvidden på ren el ligger mellan 4-6 mil.
Mildhybrid
Till skillnad från en laddhybrid har en mildhybrid inget ladduttag utan regenererar energi från när bilen körs, exempelvis vid inbromsningar. Tekniken hjälper till att minska bilens utsläpp på ett effektivt sätt genom att stänga av motorn när den inte behövs exempelvis vid inbromsningar eller vid frirullning.
Bonus till bilar med låga utsläpp & ladda-hemma-stöd
När du köper en klimatbonusbil har du möjlighet att få bonus från Transportstyrelsen. Klimatbonusbilar är bilar som släpper ut högst 70 g/km koldioxid eller kan drivas med annat gasbränsle än gasol, till exempel vätglas, metangas eller gengas. För rena elbilar och vätgasbilar med nollutsläpp är den högsta möjliga bonusen 60.000 kr. Bonusen minskar sedan med 833 kr för varje gram koldioxid som klimatbonusbilen släpper ut enligt vägtrafikregistret.
Grön teknik stöd
Om du är en privatperson och ska installera grön teknik i din fastighet kan du få skattereduktion. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Du får avdraget direkt på fakturan från oss och vi begär sedan utbetalning från Skatteverket. Om ditt utrymme för grön teknik-reduktion redan är utnyttjat har vi rätt att debitera kostnaden i efterhand. Läs mer om stödet på Skatteverkets hemsida: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik
Vad kostar det mig att installera laddbox efter Grön teknik stöd?
Se våra erbjudanden på laddbox här!
Var kan jag ladda?
Elbilar är och kommer bli en allt större del av vår vardag i takt med utvecklingen och vår strävan efter en mer miljövänlig och hållbar värld. Gamla vanor ersätts av nya och med fler utökade laddningsmöjligheter kan du ladda bilen bland annat när du sover, jobbar, shoppar eller varför inte när du tränar? Med en mängd olika valmöjligheter blir ägandet av en elbil enkelt, precis som det ska vara!
- Ladda från laddbox
Om du har tillgång till garage eller carport så är den smartaste lösningen att installera en laddbox. Med en laddbox får du en snabbare laddning än i vanligt vägguttag. Elen tas från hemmets elsystem, och faktureras som vanligt genom din elleverantör.
Se våra erbjudanden på laddbox här! - Ladda från vanligt vägguttag 230 V
Att ladda bilen hemma är inte särskilt svårt, du behöver bara koppla in laddningskabeln i ett uttag och sedan låsa bilen så startar laddningen.
Vi rekommenderar dock laddning via laddbox eftersom att ett vägguttag inte är anpassat för så hög effekt under en längre tid. - Publik laddning
Antalet laddstationer där man erbjuder så kallad ”snabbladdning” blir allt fler. Detta är den snabbaste typen av laddning för din bil och finns tillgänglig på framförallt publika laddstationer runt om i landet, exempelvis vid rastplatser och gallerior. Längre ner på sidan kan du läsa om vilken typ av laddning din bil kan använda.
Läs om hur du laddar publikt hos Toveks Bil här!
Laddningsguide
Det finns flera standarder av ladduttag som är framtagna för elbilar där olika bilmodeller kan ha olika typer av uttag. Det är därför bra om du som bilägare vet vilket uttag din bil är utrustad med för att på så sätt enkelt kunna hitta laddstationer i din närhet som erbjuder den typ av laddning din bil kan använda.
Inom EU har man beslutat att Typ 2 kontakten ska gälla som standard för normalladdning och CCS-kontakten som standard för snabbladdning.
Bilden nedanför visar hur uttagen i bilarna ser ut för de angivna kontakterna.
Typ 2 (EU standard för normalladdning)
Detta är den vanligaste kontakten vi har i Sverige och klarar av laddning via enfas och trefas växelström (AC). Vid hemmaladdning är det vanligt att kunna ladda upp till max 11 kW. På publika laddstationer med typ2-uttag kan man i teorin ladda med hastigheter upp till 42 kW. Anläggningens säkring och din bils kapacitet för ombordladdning avgör vilken laddkapacitet du får. De flesta elbilar idag kan som standard ladda max 11 kW i ett typ 2-uttag, men allt fler bilar kommer med tillvalsmöjligheten 22 kW ombordladdning.
Detta är ett klokt tillval som drastiskt ökar hastigheten vid publik laddning vid Typ2 (AC)-laddpunkter.
CCS – Combined Charging System (EU standard för snabbladdning)
Denna kontakten är en utvecklad version av Typ 2 kontakten som är speciellt framtagen för snabbladdning och kan ladda med hjälp av både likström(DC) och växelström(AC). Med CSS laddar du med en hastighet upp till 170 kW beroende på tillgänglig kapacitet samt vad bilen klarar.
Är din bil utrustad med ett CCS uttag så kan du även ladda bilen i normal hastighet med hjälp av en Typ 2 kontakt genom samma uttag.