Nya Audi Q5 TFSIe

Nya Audi Q5 TFSI e

Nya Audi Q5 TFSIe – en helt ny laddhybrid.

Låt oss presentera Audi Q5 55 TFSI e quattro med 367 hk systemeffekt som är först ut från Audis nya elektrifieringsoffensiv. Plug-in hybriden har en elmotor med över 40 kilometers räckvidd enligt WLTP-körcykeln, vilket möjliggör eldriven pendling för många. En prisbelönt fyrcylindrig 2.0 TFSI-motor på 252 hk svarar för de längre bilturerna. Bekanta dig med Q5 55 TFSIe quattro här.

I Sverige är laddhybriderna mycket omtyckta bland tjänstebilisterna, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på att de kan köras fossilfritt på el under merparten av pendlingsresor och samtidigt har räckvidd för de längre turerna. Audi Q5 55 TFSI e quattro har av den enkla anledningen anpassats för att bemästra den dagliga pendligen på el. Modellen är den första med kombinerad eldrift och quattro med ultrateknik. Energiåtervinningen anpassas efter situationen tack vare den prediktiva effektivitetsassistenten (PEA) och fyrhjulsdriften är alltid aktiv när den behövs, då den intelligenta styrningen av fyrhjulsdriften arbetar prediktivt.

Körlägen

Audi Q5 55 TFSIe är utrustad med en sjustegad S-tronic växellåda och topphastigheten på el är 135km/h. Det finns flera körlägen att välja mellan: hybridläge, EV-läge och Battery Hold-läge. Det förstnämnda läget aktiveras per automatik när vägvisaren används i navigationssystemet, men kan också aktiveras manuellt. Vid användning av hybridläget fördelas batteriladdningen på bästa tänkbara sätt över hela sträckan med prioriterad eldrift vid stadskörning och kökörning med många stopp. EV-läget innebär ren eldrift så länge föraren inte trycker ner gaspedalen förbi ett märkbart motstånd. Bilen utgår från detta läget varje gång den startas. I Battery Hold-läget bevaras batterikapaciteten på befintlig nivå.

Laddning

En fulladdning vid industriuttag med 400 V/16 A tar ca 2,5 timme via den integrerade laddaren på 7.4 kW. Ett tomt batteri kan även bli fulladdat med ett  220 V hushållsuttag på enbart cirka sex timmar. Om du är på resande fot inom Europa ger Audi e tron Charging Service access till över 100000 laddpunkter. Oavsett leverantör är ett enda kort tillräckligt för att börja ladda.

Fjärrstyrning via myAudi appen

Genom MyAudi-appen och mobilen ges god översikt över laddstatus och räckvidd. Här har du möjlighet att starta laddning, programmera laddtid och se laddnings- och förbrukningsstatistik. Om man önskar spara på batteriet innan resa kan bilen även förvärmas eller kylas via elanslutningen. Dessutom visar ruttplaneraren i appen samt bilens navigationssystem olika laddstationer.

Pris och säljstart

Pris från ca: 596.700 kr
Företagsnetto Business by Audi ca: 543.000 kr
Förmånsvärde netto/månad vid 50 % marginalskatt: 2800 kr


Förbrukning och CO2-utsläpp: Blandad förbrukning: 2,1 – 2,4 l/100 km, CO2 -utsläpp: 46 – 53 g/km. Bränsleförbrukning och CO2 utsläpp är angivna ett intervall beroende på vald utrustning.