Vår historia

Toveks historik

Toveks Bil är idag en av de största bilåterförsäljarna i landet. Läs om hur det hela började och hur vår verksamhet har utvecklats genom åren.

90-talet

1994 Gregor Tovek startar verksamheten i Kinna med 12 anställda.

Gregor Tovek

2000-talet

2000 Ny exklusiv Audihall, samt ny aluminiumverkstad byggs i Kinna.

2001 Verksamheten i Borås övertas från Din Bil. Detta år blir även Ulricehamn en del av Toveks.

2002 Koncernen fortsätter att växa genom förvärv av Wohléns bil i Varberg och Falkenberg.

2006 Ny Skodahall byggs i Kinna

2007 Ny, stor Audihall byggs i Borås. Skoda kan i och med detta flytta in i huvudbyggnaden. Byggnation av ny, komplett anläggning i Varberg påbörjas.

2009 Den nya anläggningen i Varberg invigs

2010-talet

2010 Ett mycket viktigt år för Toveks Bil. Björstigskoncernen med verksamhet i Lidköping, Skövde, Falköping, Mariestad, Skara och Vara införlivas i koncernen.

Samma år görs ytterligare ett förvärv i och med köpet av Blennermarkskoncernen med verksamhet i Trollhättan, Uddevalla och Åmål. Blennermarks Lastbilar tas över 1/9 2010 och Blennermarks Personvagnar 1/1 2011.

2011 Personbilsanläggningen i Åmål, fd Stenbergs Bil, införlivas i koncernen. Blennermarks Personvagnar fusioneras in i Toveks Personbilar AB. Ombyggnationer och nya Volkswagenkoncept i Falköping och Mariestad. Ny Audianläggning byggs i Uddevalla – en av de första i landet enligt det nya konceptet!

2012 Stor om- och tillbyggnad för Volkswagen i Borås. Nybygge i Varberg med däckverkstad och bilhall för Seat. Lastbilsanläggningen i Mariestad byggs till med en ny tillsynshall och en ny kundmottagning och lager.

2014 Om- och tillbyggnad för Volkswagen i Uddevalla. Toveks Bil i Borås AB fusioneras in i Toveks Personbilar AB. Ett epokskifte i fordonsteknologi är i sin linda och infrastruktur för el- och hybridbilar byggs på flera anläggningar. Flera av våra varumärken presenterar nu en allt större bredd i sina produktlinjer för el- och hybridbilar.

2015 Ett år med stora investeringar på nästan alla orter. Ombyggnationer av bilhallar för nytt Skodakoncept i Skövde, Borås, Kinna, Varberg och Falkenberg. I Trollhättan rivs gamla Skodahallen och två helt nya byggnader uppförs med en helt ny toppmodern skadeverkstad och en ny bilhall för Skoda. Den gamla VW-hallen i Trollhättan får också nytt koncept. I Skövde byggs en ny lastbilstvätt.

Dessutom utvidgas Toveks söderut detta år då vi påbörjar bygget av Sveriges modernaste Audianläggning i Lund.

Flera förändringar i bolagsstrukturen sker också detta år. Personbilsverksamheten i Kinna införlivas i Hallandsbolaget, som samtidigt byter namn till Toveks Bil i Syd AB. Lastbilsverksamheten i Kinna flyttas till Toveks Lastbilar AB.

2016 Den nya Audianläggningen i Lund byggs färdigt. I Skövde påbörjas ett tillbygge av personbils- och skadeverkstaden. I Uddevalla byggs en nya lastbilstvätt och i Åmål påbörjas bygget av en helt ny Scaniaanläggning på ny plats.

2017 I Åmål säljs den gamla fastigheten och en helt ny toppmodern Scaniaanläggning står klar. I Skövde genomförs en stor utbyggnad av personbilsverkstad och skadeverkstad.

2018 Vi bygger om anläggningen i Mariestad för att ge plats åt en riktigt bra begagnathall. Lastbilsverkstäderna i Trollhättan och Falköping byggs ut och vi påbörjar vårt bygge av en helt ny Audi-anläggning i Skövde.

Toveks Personbilar AB utvidgas norrut genom köp av Nilsson Bil i Skee och Ed. Stora satsningar görs på infrastruktur för snabbladdning och utbildning inom högvoltsteknik. Audi e-Tron släpps.

2019 En helt ny Audi-anläggning i Skövde står klar. Toveks Outlet öppnar i Kinna.

2020 Toveks köper Autohallen i Stenungsund. Volkswagen släpper den första helelektriska bilen, i ID-familjen: ID3, som omedelbart blir en stor säljsuccé. För första gången blir också Sveriges mest sålda bil en enskild månad en elbil. CUPRA etableras som eget varumärke. Toveks påbörjar en satsning på publika laddplatser. Coronapandemin håller världen i ett hårt grepp.

2021 Ett flertal nya snabbladdare sätts upp på anläggningarna och satsningen på publik laddning växer snabbt i omfattning. Flera varumärken har elbilar som sina främsta säljsuccéer. Bland annat ser ID4, Skoda ENYAQ och CUPRA Born dagens ljus. Toveks påbörjar två stora nybyggen – En helt ny Scaniaanläggning i Lidköping och en helt ny fullserviceanläggning i Stenungsund.

Det är tack vare Dig som kund och våra mycket kompetenta medarbetare som vi nu finns på 18 orter i Västsverige. Vi ser nu fram emot att utvecklas vidare Hela vägen tillsammans med Dig!

Kunden först – Alla respekteras – Engagemang – Hela vägen