Byte av bilglas och stenskottslagning

Stenskott

Laga stenskott

Vi vet att stenskott är tråkigt. Så pass tråkigt att man kanske struntar i det. Men ur säkerhetssynpunkt bör du inte vänta med att laga rutan nästa gång olyckan är framme på din Volkswagen, Audi, SEAT, Cupra eller Skoda. Vi fixar allt från stenskott till att byta hela rutan och monterar alltid en originalruta, på rätt sätt och med rätt typ av lim. Välkommen in och byt bilglas på våra auktoriserade verkstäder.

Stenskottslagning

Att laga stenskott är en ren säkerhetsåtgärd – dels undviker du störande moment när du kör, dels hindrar lagningen att stenskottet blir till en spricka som försvagar rutan. Vi kan laga många typer av stenskott så att de blir så gott som osynliga. En stenskottslagning går snabbt att åtgärda och är inte så kostsam. Vi sköter hela kontakten med ditt försäkringsbolag och du betalar bara självrisken från 0 kronor.

Bra att veta om stenskott:

 • Stenskott upp till en gammal femkronas storlek brukar gå att reparera.
 • Tejpa över stenskottet så fort som möjligt när det har hänt, innan smuts och fukt samlas i skadan och eventuellt förvärrar den. Då underlättar du för en bra lagning.
 • Är skadan större än 30 millimeter krävs i regel byte av vindruta.
 • Vindrutan måste bytas om:
  • Det är fler än tre stenskott.
  • Stenskottet är mindre än fem centimeter från fönsterkanten.
  • Stenskottet är mitt i förarens synfält.
  • Det har blivit sprickor i glaset.

När det inte räcker att laga stenskott

Om det är möjligt försöker vi i första hand alltid laga stenskottet men skulle det inte gå så byter vi den. Vindrutan är mer än bara ett skydd mot väder och vind, den utgör en viktig del av bilens konstruktion och karossens styvhet och krocksäkerhet. Vindrutan stöd åt krockkudden vid en kollision och det finns en hel del förarassistanssystem i din bil som ska fungera med exempelvis laser, sensorer och kameror. Därför är det bäst att låta oss som kan din Volkswagen, Audi, SEAT eller SKODA att montera en ny Originalvindruta när det väl är dags.

Boka din tid och byt bilglas redan idag. Nedan hittar du kontaktuppgifter till våra auktoriserade verkstäder. Du är också välkommen att skicka din förfrågan här!

Byt vindruta hos Toveks Bil

Varför ska jag välja en Originalruta?

Vi vill att du ska färdas säkert i din Volkswagen, Audi, SEAT eller SKODA. Därför är varenda detalj konstruerad för att göra din bil så säker som möjligt. En Originalvindruta har en viktig funktion då den utgör en bärande del av konstruktionen i din bil. Våra vindrutor är tillverkad enligt höga kvalitetsstandarder – det är vårt sätt att garantera att styrkan och säkerheten alltid uppfyller de krav vi ställer på våra bilar.

 • Stabilitet som gör skillnad – vindrutan i din bil utgör en del av bilens bärande konstruktion. Det innebär att dess utformning, kvalitet och montering bidrar till karossens styvhet och krocksäkerhet. Vindrutan är med andra ord en ren säkerhetsfråga.
 • Perfekt stöd – vindrutan ger stöd till krockkudden vid en kollision. En korrekt monterad vindruta är därför viktig för att airbag-systemet ska fungera som det var tänkt.
 • Teknikkompatibel – förarassistansteknik som laser, sensorer och kameror sitter monterade på vindrutans insida. Därför är det viktigt att ersättningsrutan har exakt samma egenskaper som den vindruta som satt i din bil när den lämnade fabriken.
 • Extrem precision – en Originalvindruta är tillverkad enligt Volkswagen, Audi, SEAT och SKODAS extremt höga kvalitetsstandarder och är perfekt anpassad till just din modell.
 • Säkerhet på hög nivå – en Originalvindruta garanterar att säkerhetssystemen i din bil fungerar och att den har samma höga säkerhetsnivå som när den lämnade fabriken.
 • En Originalvindruta i din Volkswagen, Audi, SEAT eller SKODA garanterar optimal värme- och ljudisolering samt att bilens olika förarassistansfunktioner fungerar som de ska.
 • I kombination med Originalvindrutetorkare ger en Originalvindruta optimalt torkresultat.

Att undvika så kallade dubbelbilder är ett av de viktigaste målen i utformningen och funktionen av en vindruta. Dubbelbilder kan innebära fara vid skymnings- och nattkörning när ljuspunkterna från den mötande trafikens strålkastare framträder dubbelt när man ser dem genom vindrutan.

Våra kundkort

Med våra kundkort kan du dela upp din betalning på upp till 12 månader räntefritt och utan avgifter. Kortet är dessutom kostnadsfritt!

Läs mer här